Region: Romania
Environment

Interzicerea setcii în România

Petition is directed to
Guvernul României, Ministerul mediului, Ministerul agriculturii
383 supporters

Petitioner did not submit the petition.

383 supporters

Petitioner did not submit the petition.

 1. Launched May 2022
 2. Collection finished
 3. Submitted on 01 Dec 2022
 4. Dialogue
 5. Failed

Setca este o unealtă de pescuit care permite capturarea relativ ușor a unor cantități impresionante de pește din bunurile naturale.
În România este recunoscut declinul constant al populațiilor de pește. În lipsa capacității administrative a statului român cu privire la această problemă, falimentul piscicol este aproape de neevitat fără măsuri imediate.
Scoaterea în afara legii a acestei scule de pescuit - cu excepția setcii de scrumbie; precum și a avei și năvodului în apele interioare garantează refacerea biosistemelor și a resursei piscicole, factor determinant pentru promovarea și manifestarea turismului civilizat, al pescuitului tradițional și al economiei pe orizontală.
Guvernul României, ministerele de resort, trebuie să înțeleagă și să aplice politici publice ancorate în realitate care să asigure exploatarea sustenabilă, inclusiv economică a acestei resurse, în bună armonie cu mediul înconjurător.
Interzicerea pescuitului la setcă pe teritoriul național nu pune probleme de adoptare și/sau implementare. Prin similitudine sunt interzise și alte moduri sau scule de pescuit. Acest lucru este relativ ușor, la îndemâna guvernului, prin eliminarea acestor mijloace din lista uneltelor de pescuit permise, prin introducerea de restricții la comercializare astfel încât să poată fi achiziționate numai de către posesorii de licențe de acvacultură și/sau de către pescarii autorizați de scrumbie - inclusiv pescarii cu permis familial din Delta Dunării. Concomitent, sancțiunile trebuie să se încadreze în sfera infracțiunilor, cu o răspundere penală asociată. Doar în acest fel se conturează garanția diminuării drastice a utilizării acestor unelte de pescuit.

Reason

De cel puțin 30 de ani asistăm la nenumărate exemple de braconaj piscicol. Autoritățile mai prind câte un braconier și mii de setci pline de pește, iar de foarte mai multe ori capturile sunt sturioni de diferite dimensiuni. Iată unde s-a ajuns. Aceeași unealtă de pescuit, aceiași pescari se fac vinovați, indubitabil, pentru dispariția sturionului, pește râvnit pentru valoarea imensă de piață.
Anul trecut, în Delta Dunării pescarii cu plasele au declarat cea mai mică cantitate de pește din istoria pescuitului comercial de după revoluți, respectiv 1.764 tone. Braconajul a atins cote greu de controlat, iar peștele este din ce în ce mai puțin.
Așa-zisele prohibiții pe specii sunt o glumă administrativă fără interzicerea setcii. Spre deosebire de talian sau vintir - scule de pescuit selective, setca este o unealtă de ucidere în care peștele moare, drept urmare nu poate fi folosită la sortarea și eliberarea în condiții optime de viață unor specii prohibite. Deci, rezultatul unor astfel de prohibiții este egal cu zero. Un praf în ochii lumii aruncat cu premeditare, iar pe Dunăre devine un genocid al sturionilor sub tutela legii.
Trebuie să ne bucurăm din nou de ape bogate în pește, iar acesta să fie valorificat sustenabil în beneficiul tuturor.
Statul român trebuie să schimbe paradigma pescuitului, acum în al 12-lea ceas, și să vadă pericolul.
În consecință, viitorul este al pescuitului cu scule tradiționale, respectiv vintirul și talianul, precum și al pescuitului recreativ/sportiv care aduce pus valoare în economiile locale și cea națională.
Românii trebuie încurajați să practice un turism ecologic, cu dragoste față de apă și natură, chiar și sub forma pescuitului ca activitate recreativă, și să se poată bucura, inclusiv culinar, de această activitate relaxantă, deconectantă.
Dincolo de acestea, statul are obligația de a gestiona eventualele probleme sociale născute din implementarea acestei măsuri chiar dacă peștele din România nu costă niciun leu pentru nimeni, pentru nicio categorie de pescari.
Apelul nostru se adresează tuturor celor care iubesc natura, pescarilor și locuitorilor așezărilor cu tradiție pescărească. Poate spre uimirea multora, există destui pescari comerciali din Delta Dunării care susțin un asemenea demers, conștienți de necesitatea lui și de pericolul în care se află resursa piscicolă.
Este evident că autoritățile trebuie să ia decizii pentru că timpul nu ne iartă, iar dacă vrem ape bogate ca odinioară atunci să nu mai stăm deoparte.
Semnăm această petiție cu determinarea implicării într-un proiect benefic pentru toți și nu doar pentru o mână de oameni care au pierdut conexiunea cu natura și pentru care perspectiva banilor repede câștigați este singurul reper al existenței.
Un proiect Fundația „La Porțile Deltei”

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off slip with QR code

download (PDF)

News

 • Liebe Unterstützende,
  der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

  Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
  Ihr openPetition-Team

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now