Region: Belgium
Health

Vroedvrouwen in de shit: geen broodnodige loonsverhoging voor vroedvrouwen in begroting!

Petition is directed to
FOD Volksgezondheid
8,720 supporters
87% achieved 10,000 for collection target
8,720 supporters
87% achieved 10,000 for collection target
  1. Launched 25/10/2023
  2. Time remaining > 6 weeks
  3. Submission
  4. Dialog with recipient
  5. Decision

I agree that my data will be stored . I decide who can see my support. I can revoke this consent at any time .

 

Vroedvrouwen eisen al jaren een herwaardering van hun nomenclatuur. Nog steeds zijn de meeste van hun zorgen aan het bruto bedrag van 39 € per uur. Na goedkeuring van het verzekeringscomité om eindelijk middelen vrij te maken voor de vroedvrouw, is dit in de laatste stap niet weerhouden. De vroedvrouwen zijn enorm ontgoocheld en boos!

De extra middelen waren voorzien voor de vroedvrouwenzorg vanaf dag zes na de geboorte omdat die tot op heden zwaar onderbetaald wordt. Dit zou een eerste stap geweest zijn naar een correcte verloning.

Om het beroep als vroedvrouw leefbaar te houden, dringen we dan ook aan bij beleidsmakers om deze beslissing te herbekijken en het minimaal bedrag binnen de grote begroting alsnog mee te nemen naar 2024.

We roepen iedereen op om de petitie te ondertekenen en in de opmerkingen te laten weten waarom de zorgen van de vroedvrouw voor jou waardevol waren, ook ná de vijfde dag van de geboorte!

Reason

Vanuit de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) willen we een sterk signaal geven en roepen we de verantwoordelijke beleidsmakers ter verantwoording. We lazen de begrotingsdocumenten en zijn zwaar teleurgesteld en ontgoocheld. 

De beslissing van de Algemene Raad op 16 oktober is voor ons onbegrijpelijk! Het is een mokerslag in het gezicht van de vroedvrouwen. Ook vanuit onze leden krijgen we veel signalen van zware ontgoocheling, onmacht en kwaadheid.

Steeds het juiste proces gevolgd 

Na een lang voorbereidend traject was er een consensus gevonden in het verzekeringscomité dat één van onze behoeften zou meegenomen worden in kader van de begroting van 2024. Dit zou een eerste stap zijn naar correcte verloning voor de vroedvrouw. Een vraag die al heel wat jaren binnen de commissie leeft gezien de sector structureel onderbetaald wordt. We zagen het afgelopen jaar 10% van onze achterban deconventioneren vanuit een nood naar een correct, leefbaar loon.

Het is voor de vroedvrouwen en de VBOV dan ook onbegrijpelijk dat uit het door het verzekeringscomité goedgekeurde voorstel geen enkel voorstel werd weerhouden in de begroting 2024 terwijl we lezen dat de voorstellen voor de andere sectoren wel bijna volledig werden aanvaard. Ook vanuit de overeenkomstencommissie van de vroedvrouwen en de verschillende mutualiteiten wordt er uitgesproken dat deze beslissing niet verwacht werd en totaal niet kan geplaatst worden. Zij onderschrijven samen met ons hoe broodnodig deze investering in de sector is.

Dringende aanpak vereist 

We ervaren dat de dringende noden van de vroedvrouwen opnieuw totaal niet erkend worden. Niettegenstaande de begroting is opgesteld vanuit een visie om de conventiegraad te vergroten en de tevredenheid van de zorgverlener te verbeteren, kunnen we stellen dat hier totaal geen rekening werd gehouden met de sector van de vroedvrouwen. We worden hier nu afgestraft en dit zal zijn gevolgen kennen binnen onze sector. Niet alleen wordt er voor de vroedvrouwen geen budget vrijgemaakt, maar ook verliezen de vroedvrouwen de conventiepremie. Vroedvrouwen gaan er zelfs op achteruit! 

Meer info: www.vroedvrouwen.be

Translate this petition now

new language version

Voor de gezondheid van moeder en kind

No CONTRA argument yet.

Why people sign

Zonder mijn vroedvrouw was ik mijn kraamperiode in de Corona periode niet doorgekomen! Dag en nacht stond ze klaar! I gepakt met beschermend kledij, sparmasker en mondmasker (1e deel van Corona) voor eeuwig dankbaar! De tips en kennis die er gedeeld werden zowel functioneel als emotioneel zijn van onschatbare waarde

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

Sample view of a widget

API (interface)

/be/petition/online/vroedvrouwen-in-de-shit-geen-broodnodige-loonsverhoging-voor-vroedvrouwen-in-begroting/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET
Return format
JSON

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now