Region: Balen
Administration

Afschaffen van de regeling van betaling voor de toegang tot speeltuin/zwembad "De Keiheuvel"

Petition is directed to
Gemeente Balen
406 Supporters
Collection finished
 1. Launched 12/07/2020
 2. Collection finished
 3. Prepare submission
 4. Dialog with recipient
 5. Decision

Via de (sociale) media vernamen we dat het bestuur besliste om een tarief in te voeren voor toegang tot de speeltuin van de Keiheuvel. Er werd hierbij gekozen om die toegangsprijs enkel te laten betalen door de niet-Balenaars. Bij deze willen Buurtwerk Wezel en Buurtwerk Jongeren u melden deze beslissing ten zeerste te betreuren. Onze vraag is dan ook; geef de Keiheuvel terug aan de mensen, zonder onderscheid! Hef al zeker het verschil tussen bewoners van Mol-Wezel en Balen-Wezel op. Vanuit Buurtwerk adviseren we evenwel de toegang opnieuw voor iedereen gratis te maken en die vrije toegang opnieuw als toegankelijkheidstroef te zien. De zwembadprijzen kunnen ook voor iedereen gelijk getrokken worden. Corona mag geen excuus zijn het anders te doen, net omdat we nog altijd mogen hopen dat die crisis tijdelijk is.

Reason

 • Vooreerst stellen we vast dat voorafgaand aan de beslissing er geen inspraakronde gebeurde. Althans daar hebben wij in Wezel weinig of niets van gemerkt.
 • De genomen beslissing is onduidelijk omdat niet aangegeven werd hoelang ze bedoeld is: zal ze na de coronacrisis ook teruggeschroefd worden of zal ze dan permanent blijken? Is m.a.w. corona een voorwendsel dat nu gebruikt wordt om uiteindelijk toch blijvend een inkomprijs te hanteren?
 • De genomen beslissing treft Wezel op een wel erg bijzondere manier. Hoe kan de chiro nog naar de speeltuin gaan wanneer een deel van de leden wel en een deel niet moet betalen? Hetzelfde geld ook voor bevriende schoolkinderen die samen een bezoekje willen brengen. Of wat te zeggen voor grootouders die in Mol wonen en waarvan de kinderen in Balen wonen of omgekeerd?
 • De nieuwe prijzen (€ 3,00 inkom + € 5,00 voor het zwembad) maken de Keiheuvel duurder dan het Zilvermeer!!. De Keiheuvel is een leuk domein maar laat ons eerlijk zijn en het niet overschatten t.o.v. het Zilvermeer.
 • Dat de Keiheuvel gratis was, was eigenlijk de grote troef van het recreatiepark. Dit maakte het gebied zeer toegankelijk. Met plots een inkomprijs te vragen, verhoogt men vooral de drempel voor kwetsbare mensen. Dat is erg jammer. Het zijn net die mensen die door de coronacrisis al het ergst getroffen werden. Het besluit van het bestuur doet er nog een schepje bovenop. Een gezin met 2 kinderen betaalt € 12,00 inkom. Voor sommige mensen is dat erg veel en een reden om niet meer naar de Keiheuvel te stappen. Kwatongen beweren nu al dat het bestuur de beslissing nam om bepaalde doelgroepen voortaan te weren.
 • De regeling dat dagtickets online moeten besteld worden is weerom een maatregel die voorbij gaat aan de mogelijkheden van sommige kwetsbare mensen.
 • Mol-Wezel ligt veel dichter bij de Keiheuvel dan pakweg Olmen. Dat maakt dat vele mensen in Wezel vaak ook korte bezoekjes brengen aan de speeltuin. Voor kleine kinderen is een kort bezoekje immers dikwijls meer dan genoeg. Gezinnen hiervoor laten betalen is dan ook gezinsonvriendelijk.
 • Er van uitgaan dat de Balenaar niet moet betalen omdat hij zo zijn best heeft gedaan tijdens de coronacrisis, is een slag in het gezicht van de Molse Wezelnaar. Die heeft ook flink zijn best gedaan!
 • De beslissing om Balenaars gratis toe te laten en niet-Balenaars te laten betalen is zelfs geen kwestie van een prijsverschil maar van gratis of de volle pot. Wel, dit vinden wij van de pot gerukt. Ruikt dit niet naar een eigen-volk-eerst mentaliteit?
 • In het kader van het samenwerkingsverband met de gemeente Mol, zou je verwachten dat het bestuur zijn voorbeeldfunctie blijft behouden door iedereen van deze gemeenten gelijk te beschouwen. Dit niet langer willen doen omdat de andere gemeente ook een prijzenverschil hanteert is de tegenstelling bewerkstellingen en werkt zeker niet verbindend. Trouwens, Mol heeft Balen gevraagd te participeren in het project van de nieuwbouw van het zwembad in Mol maar Balen heeft hier voor gepast.
 • Buurtwerk Wezel heeft er steeds naar gestreefd over grenzen heen te kijken. Voor ons zijn Mol-Wezel en Balen-Wezel gewoon samen Wezel. De beslissing van het bestuur doet het tegenovergestelde en versterkt het wij – zij – denken.
 • We nemen aan dat het recreatiegebied De Keiheuvel ook provinciale of andere steun krijgt. Dat is ook met geld van de Mollenaren. Kunnen we in Mol en Balen mekaar niet als gelijken beschouwen? We gaan toch ook niet in Mol vragen dat mensen van Balen meer zouden betalen voor een parking-ticket omdat zij de Molse wegen mee gebruiken?
Thank you for your support, Buurtwerk Wezel from Mol
Question to the initiator

Not yet a PRO argument.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want your petition to get attention and stay independent.

Donate now