Region: Europa
Kultury

Zwiększenie stawki dziennej dla wychowawców kolonijnych i jasne określenie ich czasu pracy.

Składający petycję nie jest publiczny
Petycja jest adresowana do
Ministerstwo Pracy, Premier RP
54 Wspierający

Składający petycję nie złożył petycji.

54 Wspierający

Składający petycję nie złożył petycji.

1. Rozpoczęty 2017
  2. Zbiórka zakończona
  3. Zgłoszone
  4. Dialog
  5. Nie powiodło się

Chcemy, aby stawka dla wychowawcy kolonijnego zrównała się ze stawką dla przeciętnego pracownika zatrudnionego w polskiej firmie. Żądamy jasnego określenia kiedy pracujemy, a kiedy mamy czas wolny dla siebie. Jako założyciel i administrator największego portalu dla wychowawców kolonijnych - wychowawcy.pl proszę o zajęcie się naszą sprawą i ustalenie stawki godzinowej na poziomie 15 zł/godz. i określenie godzin pracy każdego dnia - max. 10 godzin, co da stawkę 150 zł/dzień, która jest adekwatna do pracy jaką wykonują wychowawcy kolonijni.

Uzasadnienie

Co roku w wakacje coraz więcej rodziców posyła dzieci na kolonie, przez co zwiększa się ilość zatrudnionych wychowawców i kierowników kolonijnych. Niestety stawka, za jaką oni pracują nie zmieniła się od kilkunastu lat. Niektóre biura podróży potrafią oferować wynagrodzenia rzędu 300 zł za 10 dni pracy, co daje 1,25 zł/godz., a często dzień przed wyjazdem dowiadują się, że jednak nie jadą na wyjazd, bo nie uzbierała się wystarczająco duża grupa. Praca ta wiąże się z ogromną odpowiedzialnością przez 24 h. Wychowawcy odpowiedzialni są za zdrowie i często życie kolonistów. Muszą być przez cały czas w gotowości do pracy, czy to dzień czy noc. Nie mogą po 8 godzinach pracy po prostu wrócić do domu, do rodziny, zjeść obiad i zapomnieć o pracy. Ich praca zaczyna się często o 7 rano, a kończy o 3 w nocy. Wymaga się od nich głowy pełnej gier i zabaw, znajomości języka obcego, geografii, topografii terenu, a często historii odwiedzanych miejsc, gdy biura podróży oszczędzają i nie zatrudniają pilota/przewodnika. Muszą również na 10-12 dni opuścić swój dom, spać w obcych miejscach, zrezygnować z wielu obowiązków, które mają blisko miejsca zamieszkania.

Dziękujemy za wsparcie!

Link do petycji

Obraz z kodem QR

Odrywana kartka z kodem QR

pobierać (PDF)

• Liebe Unterstützende,
    der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
    Ihr openPetition-Team

Brak argumentu ZA.

Nie ma jeszcze argumentu PRZECIW

Pomóż nam wzmocnić uczestnictwo obywateli. Chcemy, aby twoja petycja przyciągnęła uwagę i pozostała niezależna.

Wesprzyj teraz