openPetition wird europäisch. Wenn Sie uns bei der Übersetzung der Plattform von Deutsch nach Deutsch helfen wollen, schreiben Sie uns.
Bild zur Petition mit dem Thema: Zwiększenie stawki dziennej dla wychowawców kolonijnych i jasne określenie ich czasu pracy. Zwiększenie stawki dziennej dla wychowawców kolonijnych i jasne określenie ich czasu pracy.
  • Von: Wychowawcy.pl (www.wychowawcy.pl) mehr
  • An: Ministerstwo Pracy, Premier RP
  • Region: Europa
    Kategorie: Kultur mehr
  • Status: Petition in Zeichnung
    Sprache: Polnisch
  • 336 Tage verbleibend
  • 30 Unterstützende
    1% erreicht von
    5.000  für Sammelziel

-

Chcemy, aby stawka dla wychowawcy kolonijnego zrównała się ze stawką dla przeciętnego pracownika zatrudnionego w polskiej firmie. Żądamy jasnego określenia kiedy pracujemy, a kiedy mamy czas wolny dla siebie. Jako założyciel i administrator największego portalu dla wychowawców kolonijnych - wychowawcy.pl proszę o zajęcie się naszą sprawą i ustalenie stawki godzinowej na poziomie 15 zł/godz. i określenie godzin pracy każdego dnia - max. 10 godzin, co da stawkę 150 zł/dzień, która jest adekwatna do pracy jaką wykonują wychowawcy kolonijni.

Begründung:

Co roku w wakacje coraz więcej rodziców posyła dzieci na kolonie, przez co zwiększa się ilość zatrudnionych wychowawców i kierowników kolonijnych. Niestety stawka, za jaką oni pracują nie zmieniła się od kilkunastu lat. Niektóre biura podróży potrafią oferować wynagrodzenia rzędu 300 zł za 10 dni pracy, co daje 1,25 zł/godz., a często dzień przed wyjazdem dowiadują się, że jednak nie jadą na wyjazd, bo nie uzbierała się wystarczająco duża grupa. Praca ta wiąże się z ogromną odpowiedzialnością przez 24 h. Wychowawcy odpowiedzialni są za zdrowie i często życie kolonistów. Muszą być przez cały czas w gotowości do pracy, czy to dzień czy noc. Nie mogą po 8 godzinach pracy po prostu wrócić do domu, do rodziny, zjeść obiad i zapomnieć o pracy. Ich praca zaczyna się często o 7 rano, a kończy o 3 w nocy. Wymaga się od nich głowy pełnej gier i zabaw, znajomości języka obcego, geografii, topografii terenu, a często historii odwiedzanych miejsc, gdy biura podróży oszczędzają i nie zatrudniają pilota/przewodnika. Muszą również na 10-12 dni opuścić swój dom, spać w obcych miejscach, zrezygnować z wielu obowiązków, które mają blisko miejsca zamieszkania.

Im Namen aller Unterzeichner/innen.

Lublin, Polen, 23.07.2017 (aktiv bis 22.07.2018)

Debatte zur Petition

Noch kein PRO Argument.
>>> Schreiben Sie das erste PRO-Petition Argument

Noch kein CONTRA Argument.
>>> Schreiben Sie das erste CONTRA-Petition Argument

Formular auf der eigenen Webseite einbinden

Banner auf der eigenen Webseite einbinden

Code-Snippet Horizontal:
Code-Snippet Vertikal: