openPetition wird europäisch. Wenn Sie uns bei der Übersetzung der Plattform von Deutsch nach Deutsch helfen wollen, schreiben Sie uns.
Bild zur Petition mit dem Thema: Szkodliwe tłuszcze trans Szkodliwe tłuszcze trans
  • Von: Sandra Ligarska mehr
  • An: Ministerstwo zdrowia , władze państwa
  • Region: gmina, dzielnica,kraj
    Kategorie: Gesundheit mehr
  • Status: Die Petition ist bereit zur Übergabe
    Sprache: Polnisch
  • Sammlung beendet
  • 9 Unterstützende
    Sammlung abgeschlossen

Szkodliwe tłuszcze trans

-

Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Ich duże spożycie sprzyja rozwojowi m.in. cukrzycy typu 2 i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto tłuszcze trans obniżają płodność i mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się dziecka.

Współcześnie istnieją liczne doniesienia naukowe, wskazujące na fakt, że częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny efekt na zdrowie, jak dowodzi francuska uczona Françoise Clavel-Chapelon "ryzyko zachorowania na raka piersi jest prawie dwukrotnie wyższe u kobiet, które jedzą pokarmy zawierające przemysłowe kwasy tłuszczowe typu trans. Co więcej, tłuszcze te, powodując wzrost stężenia we krwi tzw. "złego" cholesterolu przyczyniają się do wzrostu ryzyka wystąpienia wielu chorób miażdżycowych

Z tego względu, w wielu krajach wprowadzono lub planuje się wprowadzenie obowiązku oznaczania na wszelkich produktach spożywczych informacji o zawartości w nich tłuszczów trans, a także ograniczeń ich maksymalnej zawartości do ilości spotykanych w produktach naturalnych.

Uważam,że tak jak i w wielu innych krajach tak i w Polsce użycie tego typu tłuszczy powinno być zakazane.

Begründung:

W wielu produktach znajdujemy okropny skład, jesteśmy truci i tuczeni całe życie a na starość zwijamy się z bólu stawów czy chorujemy na śmiertelne choroby serca , miażdżycę ,cukrzycę itp. Niewielu z nas wie,ze w produktach jakby nam się wydawało zdrowych znajdziemy takie trucizny jak m.in tłuszcze utwardzone,których z organizmu nie da się wydalić,one zostają i odkładają się na późniejsze choroby np stawów z którymi teraz wiele starszych osób jest z kolei trute antybiotykami lub nawet sterydami! Trzeba coś z tym zrobić! Ta trucizna nie jest do niczego potrzebna. W wielu krajach jest zakazana wiec dlaczego nie u nas ?? Walczmy o swoje zdrowie! Możemy chronić własne dobro!

Im Namen aller Unterzeichner/innen.

Olkusz, Polen, 12.04.2016 (aktiv bis 11.10.2016)

Debatte zur Petition

Noch kein PRO Argument.
>>> Schreiben Sie das erste PRO-Petition Argument

Noch kein CONTRA Argument.
>>> Schreiben Sie das erste CONTRA-Petition Argument

Petitionsverlauf