Alueella: Tarnów
Liikenne

Stop ograniczeniom kursów komunikacji miejskiej w Tarnowie.

Vetoomus on osoitettu
Bürgermeister Roman Ciepiela
26 Tukeva

Vetoomuksen esittäjä ei jättänyt vetoomusta.

26 Tukeva

Vetoomuksen esittäjä ei jättänyt vetoomusta.

1. Aloitti elokuuta 2022
  2. Keräys valmis
  3. Lähetetty
  4. Valintaikkuna
  5. Epäonnistunut

My, niżej podpisani, sprzeciwiamy się redukcji częstotliwości kursów pojazdów komunikacji miejskiej w Tarnowie!

Apelujemy do Prezydenta Miasta Tarnowa o wygospodarowanie środków, które pozwolą utrzymać częstotliwość kursowania tarnowskiej komunikacji miejskiej na dotychczasowym poziomie.

Transport odgrywa istotną rolę w rozwoju społeczno-gospodarczym oraz umożliwia sprawne funkcjonowanie i rozwój. Sprawnie funkcjonujący transport aktywizuje gospodarkę, natomiast poważne zaniedbania ograniczają możliwość jej dalszego rozwoju. Dotyczy to osób dojeżdżających do pracy w różnych godzinach, także w weekendy oraz uczniów, studentów i seniorów. Zatem chcąc dbać o rozwój miasta nie możemy go ograniczać.

Ograniczenie liczby kursów jest niebezpieczne z punktu widzenia zdrowia seniorów i ich bezpieczeństwa. Nie mają oni tyle siły by stać godzinami na przystanku czy jechać w zatłoczonym autobusie do lekarza lub na zakupy.

Komfort mieszkańców i sprawność publicznego transportu jest bardzo ważny z punktu widzenia wizerunku miasta.  Nie pozostaje to bez znaczenia także dla jego rozwoju i gospodarki. Miasto, które nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej częstotliwości komunikacji miejskiej, nie może promować wynikających z niej korzyści.

We wrześniu uczniowie wracają do szkół. Mimo zachowania ilości kursów w godzinach szczytu musimy pamiętać, że nie każdy ma zajęcia w tych godzinach. Dobrze wiemy, iż uczniowie korzystają z zajęć dodatkowych w różnych godzinach i niekiedy późno wracają do domu. Długie oczekiwanie na przystanku zamiast szybkiego powrotu do domu może wpłynąć na ich negatywne funkcjonowanie w aspekcie społecznym, zdrowia psychicznego, a zimą może źle wpłynąć na ich ogólne zdrowie.

Wszystkim zależy na czystości powietrza, dlatego nie powinniśmy ograniczać dostępu do publicznego transportu, który przecież od lat promowany był przez Urząd Miasta Tarnowa.

Rozumiemy trudną sytuację finansową samorządów wynikającą z aktualnej sytuacji politycznej w naszym kraju, jednak uważamy, że na ten cel miasto powinno wygospodarować niezbędne środki. Nie powinno się szukać oszczędności w tak podstawowej dziedzinie życia społecznego jak komunikacja. Proponowana zmiana uderza w dostępność do komunikacji miejskiej co zmniejsza atrakcyjność miasta i skłania do korzystania z mniej ekologicznych środków transportu.

Mając powyższe kwestie na uwadze, apelujemy o poczynienie wszelkich kroków celem utrzymania, a w miarę możliwości nawet zwiększenia częstotliwości kursów komunikacji miejskiej w Tarnowie. Nie jest tajemnicą, że do Mościć jednej z największych dzielnic miasta Tarnowa nie można dojechać już po godzinie 24, ponieważ nie kursuje już tam żaden autobus… Zatem jest to czynnik uderzający bezpośrednio w mieszkańców i w konsekwencji ograniczający rozwój miasta. My, mieszkańcy Tarnowa mówimy stanowczo „nie” ograniczeniom w kursowaniu autobusów.

Perustelut

Kiitos tuestasi, Edyta Kowalska lähettäjä 33-100
Kysymys aloitteentekijälle

Linkki vetoomukseen

Kuva QR-koodilla

Irrotettava lippis QR-koodilla

lataa (PDF)

Uutiset

• Petition wurde nicht eingereicht

ajankohtana 27.10.2023

Liebe Unterstützende,
    der Petent oder die Petentin hat innerhalb der letzten 12 Monate nach Ende der Unterschriftensammlung keine Neuigkeiten erstellt und den Status nicht geändert. openPetition geht davon aus, dass die Petition nicht eingereicht oder übergeben wurde.

Wir bedanken uns herzlich für Ihr Engagement und die Unterstützung,
    Ihr openPetition-Team

Väittely

Ei vielä väitteitä puolesta

Ei vielä väitteitä vastaan

Auta vahvistamaan kansalaisten osallistumista. Haluamme saada huolesi kuuluviin ja pysyä itsenäisinä.

Lahjoita nyt