Region: Poland
Culture

Ograniczenia do wykorzystywania munduru historycznego przez osoby niezrzeszone

Minister Obrony Narodowej
8 Supporters 5 in Poland
Collection finished
  1. Launched 15/05/2022
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Coraz częściej spotkać można grupy, które zawiązały się w przysłowiowym "garażu". Osoby nie są zrzeszone w choćby podstawowy sposób jak stowarzyszenie w starostwie i bardzo często nie mają pojęcia o posiadanym mundurze i przeznaczeniu. Wiele grup rekonstrukcyjnych powstało za zgodą żyjących weteranów. Powinno się weryfikować grupy i zaostrzyć możliwości wykorzystywania munduru historycznego. Żandarmeria wojskowa mogła by mieć prawo do weryfikowania rekonstruktorów, którzy używali by mundurów historycznych na innych uroczystościach niż rekonstrukcje.

Reason

Mundur Polski od zalania dziejów jest symbolem żołnierza - obrońcy ziemi polskiej. Rekonstrukcja historyczna poszła nie tym torem którym powinna i wymknęła się z pod kontroli. Zaczyna używać się munduru dla podwyższenia swojego ego, tworzy się organizację w których tworzy się własny regulamin wykorzystując mundur historyczny pradziadów i jednocześnie hańbi się to co wywalczyli, ich wizerunek i pamięć.

Thank you for your support, Arkadiusz Z. from Kobyłka
Question to the initiator