Welfare

KAMIONEK - poprawienie map Warszawy w Miejskim Systemie Informacji (MSI)

Burmistrz Praga Południe
314 Supporters
63% achieved 500 for collection target
  1. Launched 03/12/2021
  2. Time remaining 14 days

I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Drodzy Sąsiedzi,

To czas aby nasz obszar Pragi Południe wrócił na swoje miejsce na mapie Warszawy. Miejski System Informacji (MSI) dla Warszawy posiada BŁĄD „informatyczny” który trzeba poprawić.

Duża część ul. Żupniczej, Mińskiej, Terespolskiej NALEŻY do obszaru KAMIONKA. Tak „mówią” historyczne mapy i o to stara się Rada Dzielnicy Kamionek od lat. Do „KAMIONKA” należy m.in. SOHO, Park Skaryszewski i inne atrakcyjne miejsca. Grochów - skądinąd piękny obszar - ma swoje miejsce w MSI i to ogromny obszar który „zjadł” kilka ulic Kamionka bo nowe osiedla powstają na poprzemysłowym terenie na którym się nic nie działo przez wiele lat. Teraz to miejsce tętni życiem.

Reason

Na naszym terenie wybudowało się mnóstwo nowych osiedli i w końcu jest szansa aby NASZ GŁOS dotarł do Pana Burmistrza Pragi Południe i do Szefów MSI (Zarząd Dróg Miejskich).

JEST SZANSA, JEST WOLA PANA BURMISTRZA - MUSIMY TYLKO ZAGŁOSOWAĆ W TEJ PETYCJI, ŻE CHCEMY PRZYWRÓCIĆ NALEŻYTE MIEJSCE „KAMIONKA” na mapach Warszawy w Miejskim Systemie Informacji MSI.

Zmiana ma również walor „ekonomiczny” i im bliżej Centrum (poprzez przypisanie naszych ulic do Kamionka) tym wartość naszych nieruchomości jest WIĘKSZA ! To nic nie kosztuje, wystarczy zagłosować na TAK. A ja zajmę się resztą. DZIĘKUJĘ w imieniu całej Społeczności naszego obszaru KAMIONKA na Pradze Południe :)

PS. Rys historyczny - teren pomiędzy obecną ulicą Terespolską a ul Podskarbińską był to obszar „niczyi bo był niezurbanizowany”. Umowna granica miasta kończyła się na ul Terespolskiej (bo była po prostu na tej ulicy droga) ale na linii ulicy Podskarbińskiej była „formalna” rogatka która rzecz biorąc była oficjalną granicą Kamionka z Grochowem. Na tym „niczyim” obszarze był też folwark Kamionek II co dosadnie świadczy, że teren pomiędzy ulicą Terespolską a ul Podskarbińską jest „bardziej” Kamionkowski niż Grochowski. Obecny „zawijas” dzielący Kamionek i Grochów jest błędny i „dziwny” na styku ul. Terespolskiej, Stanisławowskiej i Mińskiej. Linia ul Podskarbińskiej powinna być dla czystości map i podziału administracyjnego czytelną granicą Kamionka i Grochowa i to ma swoje uzasadnienie w historii ale też patrząc rozsądnie w przyszłość - na tym terenie zamiast zadzerwiałych starych hal powstały piękne osiedla (blisko SOHO) i wciąż się budują. Ważną kwestię też jest fakt połączenia - po raz pierwszy od wielu lat - ulicy Żupniczej pomiędzy ul Podskarbińską a Chodakowską. To jeszcze mocniej świadczy o fakcie, że „lewa strona” ul Podskarbińskiej w kierunku ul Chodakowskiej i dalej w kierunku Dworca Wschodniego - to KAMIONEK ! Nawet Mapy Google kreślą granicę Kamionka na linii ulicy Podskarbińskiej.

Translate this petition now

new language version

Why people sign

on 22 Dec 2021

Historia tej części Warszawy jest dość bogata i spłycanie jej do wymyślonej przez komunistów "Pragi-Południe" jest absurdalne.
Kamionek jak i Saska Kępa, ale też i Gocław i Grochów zasługują na prawidłowe nazewnictwo pozbawione szkodliwych naleciałości z lat 50 czy 60.

on 16 Dec 2021

Właściwe odwzorowanie układu dzielnic

on 16 Dec 2021

Proponowana zmiana jest zgodna z historią miejsca

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/pl/petition/online/kamionek-poprawienie-map-warszawy-w-miejskim-systemie-informacji-msi/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET