Region: Poland

20% achieved 2.000 for collection target
  1. Launched 19/06/2022
  2. Time remaining > 6 weeks

I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

APELUJEMY O WPROWADZENIE ZEROWEJ STAWKI VAT NA DREWNO OPAŁOWE

Obecnie drewno opałowe objęte jest stawką VAT w wysokości 23%.

Zerowa stawka VAT na drewno opałowe będzie dla obywateli ulgą w czasach niepewności energetycznej i wysokich cen innych nośników energii. Pozwoli Polakom zabezpieczyć swoje gospodarstwa domowe na wypadek dalszych wzrostów cen gazu, węgla i prądu. Będzie stanowić koło ratunkowe szczególnie dla najuboższych obywateli, dla których drewno opałowe jest jedyną osiągalną alternatywą.

Reason

Drewno jest rodzimym i ogólnodostępnym ODNAWIALNYM ŹRÓDŁEM ENERGII. Tymczasem gaz, który jest w większości importowany i jest PALIWEM KOPALNYM, objęty jest stawką VAT 0%. Energia elektryczna, która w naszych warunkach powstaje głównie ze spalania PALIW KOPALNYCH, objęta jest stawką VAT 5%. W tej sytuacji 23% stawka VAT na drewno jest nieproporcjonalnie wysoka i niczym nieuzasadniona.

Takie promowanie paliw kopalnych, przy jednoczesnej dyskryminacji odnawialnego źródła energii jakim jest drewno, narusza zasadę sprawiedliwości społecznej i uczciwego traktowania obywateli.

Wprowadzane w ostatnich latach uchwały antysmogowe nałożyły na obywateli obowiązek eliminacji przestarzałych, nieekologicznych palenisk spalających drewno. Udało się uruchomić wielki proces zamiany starych kominków i pieców na nowo-czesne, niskoemisyjne urządzenia spełniające unijne normy Ekoprojektu. Teraz musimy zadbać o powszechną dostępność drewna opałowego do tych palenisk. Państwo powinno promować odnawialne źródła energii w każdej postaci i ułatwiać obywatelom korzystanie z tak ważnego rodzimego zasobu naturalnego, jakim jest drewno. Dodatkowo zerowa stawka VAT będzie wspierać zwiększanie udziału ODNAWIALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII w miksie energetycznym.

Ostatniej zimy w wielu miejscach dochodziło do kilkudniowych przerw w dostawach energii elektrycznej na skutek nieprzychylnej pogody. Zdaliśmy sobie sprawę jak niebezpiecznie jest być uzależnionym od prądu. Kotły gazowe i pompy ciepła nie grzeją w sytuacji braku prądu. Kominki i piece spalające drewno stanowią zabezpieczenie naszych domów na wypadek przerwania przesyłu prądu. Zmniejszenie stawki VAT na drewno opałowe pozwoli Polakom stworzyć magazyn bezpiecznej, niezależnej energii na wypadek długotrwałych przerw w dostawie prądu.

Petycję popierają:

Polskie Forum Klimatyczne

Fundacja Zielone Ciepło

Krajowa Izba Kominiarzy

Międzywojewódzki Cech Kominiarzy

Korporacja Kominiarzy Polskich

Stowarzyszenie Polskich Producentów Urządzeń OZE

Stowarzyszenie Kominki i Piece

Cech Zdunów Polskich

Dziękujemy za poparcie.

Thank you for your support, Grupa Drewno Pozytywna Energia from Mszczonów
Question to the initiator

Translate this petition now

new language version

News

Petycja jest godna poparcia ponieważ promuje polski surowiec - który jest OZE, i który powinien być wykorzystywany dla zapwenienia bezpieczeństwa energetycznego polskich Rodzin :-)

Why people sign

11 hours ago

Mieszkam w domu jednorodzinnym, jestem samotną matką i zarabiam nieco ponad najniższą krajową

13 hours ago

Ponieważ drewno jest naszym jedynym źródłem ciepła.

18 hours ago

Chcę kupić drewno w niższej cenie, na węgiel nas nie stać.

18 hours ago

Ceny peletu podrożały w ciągu roku 200-300 procent

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/pl/petition/online/apel-o-wprowadzenie-stawki-0-vat-na-drewno-opalowe/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET