Регион: България
Здраве

„Не“ на новите ГМО

Петицията е адресирана до
Министър председателя, Министъра на зeмеделието, Министъра на околна среда, Министерството на здравеопазването Народното събрание на Република България
5 224 Поддържащ

Колекцията приключи

5 224 Поддържащ

Колекцията приключи

1. Започна януари 2024
  2. Колекцията приключи
  3. Подгответе подаването
  4. Диалог с получателя
  5. Решение

Петиция

До

Министър председателя, Министъра на зeмеделието, Министъра на околна среда, Министерството на здравеопазването, Народното събрание на Република България

България да каже „Не“ на новите ГМО

Не искаме повече ГМО – нови и стари в нашата храна и земя!

Включете се преди 24 януари, когато ще се състои комисията по ОС към Европарламента. Разпространете петицията.

ВАЖНО! За да е активен Вашият глас от тази петиция е нужно след изпращане на данните си да потвърдите съобщение в електронната си поща.

Какво са новите ГМО?

На 05.07.2023 г Европейската комисия публикува проект за регламент за нови ГМО, като ги нарече "нови геномни техники". В проекта се казва, че те ще допринесат за последиците от изменението на климат, ще намалят използването на пестициди, ще подобрят хранителната система. Това обаче се основава на информация, подавана от биотехнологичните корпорации и техните лобистки групи. ЕК иска да тези нови ГМО да бъдат пуснати на пазара без контрол, без оценка на риска и без етикетиране.

ЕК изтъква сложни недоказани научни изследвания като панацея за справяне с проблемите в селското стопанство. Новото поколение ГМО е просто още един набор от празни обещания.

Причина

ЗАЩО Е ВАЖНО?

Ако Комисията на ЕС постигне своето, потребителите, земеделските производители и преработвателите на храни вече няма да имат прозрачност дали растенията и храните, които отглеждат, купуват и консумират, съдържат нови ГМО или не“. Ужасяващо е да се види, че Комисията по същество казва, че рисковете от освобождаването на неизпитани нови ГМО в нашите полета и храна не се поемат от агробизнеса, а от потребителите, фермерите и природата.

Предложението на Европейската комисия за дерегулация означава:

>>>Освобождаване на нови, неизпитани ГМО в природата. Ако това предложение за Регламент бъде прието, потребителите вече няма да могат да избират дали да консумират генно модифицирани храни, а преработвателите на храни вече няма да могат да гарантират чистотата на своите продукти.

>>>Производителите на биологични продукти ще бъдат задължени да поддържат продуктите си без ГМО за своя сметка, но няма да имат възможност да ги сертифицират като биологични.

>>>Съвместното съществуване на производители на ГМО и производители, които не произвеждат ГМО, ще бъде оставено на държавите-членки, като досега в света няма разработена система за съвместно съществуване между ГМО и другите начини на земеделско производство.

>>>Лишаване на правителствата от правото им да забраняват отглеждането на нови ГМО на своя територия. От 2015 г. насам 17 правителства, включително и България вече са забранили отглеждането на ГМО.

>>>Патентите срещу земеделските производители. Ако тази дерегулация се осъществи, в ЕС ще има поток от патентовани семена, което ще им катастрофални последици за малките и средните селекционери на семена, фермерите, производителите на храни и потребителите.

>>>Премахване на основни отговорности за биотехнологичната индустрия, като например предоставяне на метод за изпитване за всеки нов ГМО, който разработват.

>>>Невъзможност за земеделските производители и хранителния сектор да се предпазят от нежелано замърсяване. Европейската комисия предлага методите за тестване да се заплащат от тези, които искат да избегнат новите ГМО.

>>>Невъзможност за националните органи да контролират безопасността на храните от нови ГМО, тъй като биотехнологичната индустрия вече не е задължена да предоставя методи за изпитване, нито операторите са длъжни да проследяват продукта по хранителната верига.

97% от хората в България не желаят ГМО.

Ние категорично смятаме, че:

>>>Българското правителство и българските депутати в Европарламента трябва да гласуват с „НЕ“ на новото законодателство за нови ГМО.

>>>Политиците трябва да дадат приоритет на правата на потребителите и опазването на околната среда, и здравето пред икономическите интереси на няколко мултинационални компании!

>>> Всяка страна членка на ЕС като суверенна държава да има право на собствени решения, свързани със земеделското производство, храната и опазването на околната среда.

Бъдещето на България е в развитието на традиционната храна, на българското земеделие и българските сортове, което върви ръка за ръка с истинска защита на околната среда.

Настояваме българското правителство, българските депутати в Европарламента и Народното събрание да отхвърлят проекта за Регламент за нови геномни техники на ЕС.

>>>Видео с повече информация по темата - кръгла маса: КЛИКНИ ТУК

>>>Статия с повече информация : КЛИКНИ ТУК

За контакти:

- д-р Светла Николова, Сдружение АГРОЛИНК, 0888359239, agrolink@argolink.org

Благодарим ви за вашата подкрепа, Сдружение Агролинк извън , София
Въпрос към инициатора

Линк към петицията

Изображение с QR код

Листче за откъсване с QR код

Изтегли (PDF)

Защото ГМО храните са вредни.

Защото регулацията ще отвори пътя на големите мутлинационали към пълен монопол върху земеделието на България и Европа.

Помогнете за укрепване на гражданското участие. Искаме да чуем вашите опасения, като същевременно останем независими.

Популяризиране сега