Region: Bosna i Hercegovina
Image of the petition NE kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj i ograničavanju slobode izražavanja
Media

NE kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj i ograničavanju slobode izražavanja

Petition is directed to
Bh Novinari
280
Collection finished
 1. Launched January 2023
 2. Collection finished
 3. Prepare submission
 4. Dialog with recipient
 5. Decision

1/23/23, 6:18 AM EST

Promjene smo napravili zato da ne bi peticija bila tumačene u bilo kojem političkom kontekstu, jer to ona nije. Peticiju potpisuju ljudi koji žele zaštitu slobode medija, slobode govora i slobode izražavanja u skladu sa EU standardima.


Opis nove peticije:

PredsjednikU RepublikeRepublici SrpskeSrpskoj, Miloradjednom Dodikod jedva najavio kriminalizaciju kleveteentiteta u RepubliciBosni Srpskoj.i Hercegovini, je najavljena kriminalizacija klevete. Ova bi najava uskoro trebala biti realizirana kroz donošenje zakona po hitnoj proceduri u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

BH NOVINARI pozivaju novinare_ke, vlasnike_ce medija, medijske radnike_ce, bloggere, influensere, aktiviste_ice civilnog društva i sve druge slobodnomisleće građane i građanke Bosne i Hercegovine i svijeta da potpišu peticiju protiv kriminalizacije klevete i mogućeg uvođenja zatvorskih kazni za slobodno i kritičko mišljenje o odlukama i temama od značaja za javnost.Neue Begründung:

Zašto je važno potpisati peticiju protiv kriminalizacije klevete? Zato što će takozvanikriminalizacija „Dodikov zakon“klevete negativno uticati na medijske slobode u cijeloj Bosni i Hercegovini i otvoriti prostor za: 

 • uvođenje „ delikta mišljenja“  kojeg podržavaju samo nedemokratske države u svijetu i rigidni, autokratski politički sistemi;
 • izricanje višegodišnjih zatvorskih kazni zbog objave novinarskog teksta ili komentara na društvenim mrežama, izjave na javnom mjestu ili u bilo kojem drugom prostoru gdje boravi više od dva čovjeka; 
 • kriminalizaciju slobodnog, kritičkog mišljenja i informisanja u interesu javnosti;
 • kršenje međunarodnih standarda slobode izražavanja, koji prednost daju građanskim parnicama u oblasti nadoknade nematerijalne štete nastale objavom klevetničkih sadržaja u medijima ili javnom prostoru općenito; 
 •  davanje političarima i javnim zvaničnicima novih mogućnosti sudskog progona medija, aktivista_kinja, opozicionih političara_ki i svih drugih građana _ki; 
 •  dvostruko kažnjavanje medija i novinara_ki – kroz krivicu i parnice, sa ciljem gašenja nezavisnih medija koji se već suočavaju sa 300 aktivnih tužbi za klevetu i desetine SLAPP's tužbi , podignutih sa ciljem ućutkivanja slobodnih novinarskih glasova!

Potpiši peticiju! Pridruži se BH NOVINARIMA u borbi za slobodu medija i slobodu govora u Bosni i Hercegovini!


Potpisi u trenutku promjene: 72


Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now