Region: Austria
Welfare

Ľudská starostlivosť potrebuje rešpekt! Menschenwürdige Betreuung braucht Respekt!

Rakúska vláda, rakúsky parlament.
579 Supporters
58% achieved 1.000 for collection target
  1. Launched 14/08/2021
  2. Time remaining 15 days
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name, age and location and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Ľudská starostlivosť potrebuje rešpekt!

V roku 2008 bola 24-hodinová osobná starostlivosť uzákonená ako forma prekariátu a nesťažovali sme sa.

Súčasne bol predstavený sociálne prijateľnejší model zamestnaneckého pomeru, avšak s obmedzeniami, prečo bol pre väčšinu z nás od začiatku nedosiahnuteľný. A nesťažovali sme sa.

Boli sme zavalené byrokraciou, ktorá ďaleko presahuje to, čo musia znášať rakúski živnostníci, a nesťažovali sme sa.

Boli sme konfrontované so sprostredkovateľskými agentúrami a „dohadzovačmi“, ktorí často konali na hranici úžery a nesťažovali sme sa.

Postupne sa na trhu etablovali odmeny za prácu vo výške okolo 3 EUR za hodinu a nesťažovali sme sa.

Sťažovali sme sa, že ručíme celým svojím súkromným majetkom? Že nám boli napriek plateniu celých sociálnych odvodov rodinné prídavky znížené v rozpore s európskym právom? Na neprimerane dlhé konania pred daňovými úradmi? Že u nášho zákonného zástupcu záujmov majú agentúry väčšiu váhu ako my? Že nízke odmeny za našu prácu znamenajú do budúcnosti , že budeme žiť v starobe v chudobe? Že mnohé z nás počas COVID-19 krízy pracovali celé mesiace bez prestávky? Že musíme pri (zdravotných) komplikáciách u opatrovaných osobách, alebo u nás, ostať často bez akejkoľvek náhrady príjmu v krajinách z ktorých pochádzame? DESIATKY TISÍCOK Z NÁS UKÁZALO, ŽE SA NA NÁS DÁ SPOĽAHNÚŤ. ŽE DOKÁŽEME ZABEZPEČIŤ LUDSKÚ STAROSTLIVOSŤ. AJ V KRÍZOVÝCH ČASOCH.

Je načase hovoriť o tom, prečo naše honoráre stále klesajú. O tom, prečo sa štátna dotácia na 24-hodinovú starostlivosť pre opatrované osoby od jej prvého zavedenia pred 13 rokmi nezvýšila ani o jeden cent. Prečo sa neopraviť model 24- hodinovej starostlivosti v zamestnaneckom pomere tak, aby z neho bola skutočná alternatíva k samostatnému modelu (na živnosť) s plnohodnotnou sociálnou ochranou.

Reason

My, nižšie podpísané opatrovateľky a ich sympatizanti, preto požadujeme:

Zvýšenie štátnych dotácií na 24-hodinovú starostlivosť, aspoň v súlade s nárastom priemernej (percentuálnej) mzdy za posledných (13) rokov.

Podmienenie platby tejto štátnej dotácie na 24-hodinovú starostlivosť od výšky minimálnej dennej odmeny pre opatrovateľku, finančného zohľadnenia štátnych sviatkov a minimálneho rozsahu osobného denného voľna.

Vytvorenie SKUTOČNEJ alternatívy k existujúcemu modelu pre samostatne zárobkovo činné osoby, ktorý by umožnil (aspoň čiastočne) zamestnanecký pomer a zabezpečil lepšie sociálne zabezpečenie.

Ide o kvalitu starostlivosti, lepší život tých, o ktorých sa treba postarať, ale nie o zničenie nás 24-hodinových opatrovateliek!

Ďakujeme za Vašu podporu!

Thank you for your support, Andrej Zvasta from BRATISLAVA
Question to the initiator

Translate this petition now

new language version

Why people sign

• 13 hours ago

Potrebná reforma na zlepšenie podmienok pri práci, aj pri ohodnotení. Vo všetkých odvetviach sa zvyšuje pláca, tu u op stagnuje alebo sa vďaka poplatkom stáva nerentabilnou.

• 2 days ago

Chcem aby sa nase podmienky zlepšili a nakolko sme živnostníci nech o nás nerozhoduju AG a nech si sami určíme svoje podmienky a ohodnotenie.

• Tatiana Bohusova Povazska Bystrica

5 days ago

Pre zlepsenie prace opatrovateliek!

• 5 days ago

Petícia je dôležitá,aby sa konečne po rokoch zvýšila cena práce a uznanie v 24-opatrovani...24-hod.opatrovanie v At má všetky znaky závislej práce,aj keď sa vykonáva na živnosť a s tým súvisí veľa problémov,mimo iného.

• Anežka Vojenčáková Kokava Nad Rimavicou

5 days ago

Aby boli konečne aj 24hodinové opatrovateľky zamestnané na pracovný úväzok a nie na živnosť!!!

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/at/petition/online/ludska-starostlivost-potrebuje-respekt-menschenwuerdige-betreuung-braucht-respekt/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET