Region: Poland
Education

Dość Zdalnej Edukacji! Pozwólcie Nam Wrócić Do Szkół !!!

Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki, Minister Edukacji Narodowej Przemysław Czarnek, Minister Kultury I Dziedzictwa Narodowego Piotr Gliński
47 Supporters
9% achieved 500 for collection target
  1. Launched 18/11/2020
  2. Time remaining 12 days
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

My, niżej podpisani nauczyciele i nauczycielki, rodzice, uczennice i uczniowie oraz osoby, dla których ważna jest edukacja dzieci i młodzieży, domagamy się przywrócenia w polskich szkołach nauki w trybie stacjonarnym od grudnia 2020 roku.

Reason

Zdalna edukacja uniemożliwia szkole rzetelne i efektywne wypełnianie jej podstawowych funkcji wychowawczych, dydaktycznych i społecznych. Natomiast lockdown placówek traktowany jest przez rząd jako jedno z podstawowych rozwiązań trudnej sytuacji epidemicznej w Polsce. Jesteśmy przekonani, że taka polityka stanowi poważne zagrożenie dla poziomu edukacji, ale przede wszystkim  dla zdrowia psychicznego i prawidłowego rozwoju emocjonalnego naszych uczniów i uczennic.

Jesteśmy oburzeni faktem, że przy kolejnych decyzjach o przedłużeniu lockdownu szkół nie bierze się pod uwagę jego negatywnych skutków, zgłaszanych przez pedagogów, dyrektorów, kuratorów. Świadomie ignoruje się fakt, że długotrwała izolacja dzieci i młodzieży prowadzi do poczucia wyobcowania, braku motywacji i sensu działania, zniechęcenia, znużenia i apatii, a w skrajnych, niestety coraz częstszych przypadkach,  depresji, napadów lęków i prób samobójczych.

Ignoruje się również fakt, że zachowanie higieny pracy przy realizacji przeładowanej podstawy programowej jest niemożliwe. Zarówno nauczyciele jak i uczniowie przekraczają wszelkie dozwolone normy, gwarantujące bezpieczne korzystanie  z komputerów. Staje się to źródłem złego samopoczucia, powracających migren, bólu oczu, nudności, problemów z kręgosłupem czy ogólnego rozdrażnienia. Taki stan rzeczy nie tylko nie sprzyja efektywnej nauce lub czyni ją niemożliwą, Przede wszystkim napawa głębokim niepokojem rodziców, opiekunów i pedagogów.

Uważamy za karygodną praktykę zrzucenia całkowitej odpowiedzialności i ciężaru  edukacji zdalnej na pedagogów, uczniów i rodziców. Rodzi to obustronną frustrację, która negatywnie odbija się na ważnych relacjach interpersonalnych, na kondycji psychofizycznej wszystkich zainteresowanych. Nauczyciele, pomimo często zwielokrotnianego wysiłku, pozostają bezsilni  wobec piętrzących się problemów technicznych, organizacyjnych i dydaktycznych. Od rodziców  natomiast, wymaga się aktywnego  wspomagania procesów dydaktycznych przez finansowanie sprzętu, organizowanie miejsc pracy i asystowania przy lekcjach dzieci z młodszych klas. Wszystko to utrudnia normalne funkcjonowanie rodzin, wykonywanie obowiązków zawodowych, jest źródłem konfliktów, przemęczenia i irytacji. Praktyka pokazuje też, że pomimo wysiłku szkoły i rodziców  nie ma sposobu, aby wszystkich uczniów wdrożyć w system zdalnego nauczania, a niektórych przedmiotów w ogóle nie można  prowadzić w takim systemie pracy.

W takiej sytuacji, uważamy, że  przywrócenie nauki w trybie stacjonarnym / hybrydowym staje się koniecznością.

Jesteśmy oburzeni, że ani ministerstwo, ani rząd nie poszukuje metod alternatywnych dla zdalnej edukacji. Nie prowadzi merytorycznych konsultacji, nie uwzględnia  indywidualnych sytuacji placówek, nie wysłuchuje argumentów prezentowanych przez kuratorów, dyrektorów, nauczycieli.

Uznajemy za przejaw lekceważenia fakt, że decyzje o zdalnym nauczaniu podejmuje się w ostatnim momencie, nie informując do ostatniej chwili najbardziej zainteresowanych.

Jako pedagodzy i rodzice nie możemy, i nie chcemy pozostać obojętni na krzywdę, którą wyrządza się młodemu pokoleniu, pozbawiając ich normalnego funkcjonowania w ramach szkolnej społeczności, prawa do profesjonalnej i pełnej edukacji na miarę ich ambicji i wyborów, a skazując na samotność, izolację .

WNIOSKI :

Domagamy się przywrócenia nauki  w trybie stacjonarnym / hybrydowym, zwłaszcza, że nie wykazano żadnego związku pomiędzy wprowadzonym lockdwownem szkół, a liczbą zakażeń wirusem typu COVID 19. Szkoły pracują w trybie zdalnym, a liczba zakażeń w Polsce wzrasta i jest podobna do statystyk w krajach europejskich, w których prowadzi się naukę w trybie stacjonarnym.

Domagamy się  wdrażania konkretnych  planów i rozwiązań. Przekazania prawa do podejmowanie autonomicznych decyzji dyrektorom szkół, radom pedagogicznym i rodzicom.

Domagamy się merytorycznych rozwiązań, respektowania konstytucyjnego prawa do edukacji: pełnej edukacji w jej merytorycznym, dydaktycznym i społecznym wymiarze.

Domagamy się poważnego traktowania uczniów i uczennic, nauczycieli i nauczycielek oraz rodziców. Profesjonalnego, zaangażowanego i uczciwego podejścia do problemów edukacji .

Jesteśmy przygotowani do merytorycznej dyskusji nad sposobami szybkiego i bezpiecznego powrotu do szkół.

Thank you for your support, Anna Szymańska from gmina Głuszyca
Question to the initiator

Translate this petition now

new language version

Why people sign

• on 23 Nov 2020

jestem nauczycielem

• on 21 Nov 2020

Ponieważ nie chcemy zdalnej edukacji wyniszczającej nas wszystkich.

• 84-230

on 21 Nov 2020

Bo dzieci potrzebują kontaktu z rówieśnikami!

• on 20 Nov 2020

Twierdzę, że nauka zdalna i brak kontaktu z innymi ludźmi w realnym życiu źle wpływa na moje samopoczucie.

• on 20 Nov 2020

Mam swoje dzieci w szkołach, zdalna edukacja nie działa dobrze.

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/pl/petition/online/dosc-zdalnej-edukacji-pozwolcie-nam-wrocic-do-szkol/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET