Region: Hungary

21% achieved 1.000 for collection target
  1. Launched 19/10/2020
  2. Time remaining 15 days
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Tisztelt Fekete Péter Kultúráért Felelős Államtitkár Úr!

A magyar cigány muzsikus társadalom többsége meglepődésének és felháborodásának szeretne hangot adni az elmúlt hetekben történtek miatt.

Mindannyian örültünk annak, hogy ismét kiírásra került a Muzsikáló Magyarország 2020-2021 elnevezésű pályázat, amely a hazánkban élő több ezer cigányzenész megélhetését biztosítaná legalább a járvány időszaka alatt.

A magyar kormány erre a tenderre 800 millió forintot különített el, a szakmai munkával a Hagyományok Háza lett megbízva. Az intézmény ezt az összeget meg is pályáztatta, jelentkezni szeptember 20-ig lehetett. Úgy gondoljuk, hogy ez volt az egyetlen olyan lehetőség, amely révén munkához, és bevételhez juthatott volna több száz a Magyar Hungarikumot féltve őrző zenész szakember.

Ebben az időszakban az éttermek egymás után zárnak be, a kiszolgáló személyzetet sem tudják megtartani a járvány okozta hanyatlás miatt. Országos szinten több ezer cigányzenész és azok családjai kerültek veszélybe – olyan muzsikusok, akik több évtizede a pályán vannak, nevüket nemzetközi szinten is jegyzik, ám most úgy tűnik, hogy saját hazájukban sem kapják meg a méltó elismerést. Sőt, megalázó helyzetbe kerültek.

A pályázatok elbírálása után kiderült: sok olyan zenekar nyert a tenderen, amelyek tagjainak nincs meg a kategóriája és megkérdőjelezhető a zenei tudása is. Azok a szakemberek viszont, akik rendelkeznek előadóművészi engedéllyel nem kapták meg a lehetőséget. Véleményünk szerint a Hagyományok Háza szakmai zsűrije kellő körültekintés nélkül választotta ki a nyertes pályázatokat. Számunkra egyértelmű, hogy nem „hobbi” zenészeket, hanem kategória vizsgával rendelkezőket kellett volna előnyben részesíteni. Nekik ez az életük, és ez a munkájuk. Vagyis ez lenne. Tisztelt Államtitkár Úr!

Kérjük Önt, hogy a Cigányzene, mint Magyar Hungarikum tiszteletben tartása, és a több száz éves hagyománnyal rendelkező műfaj jeles képviselőinek méltatlan helyzetbe hozásának elkerülése érdekében gondolják újra a pályázati rendszert és annak elbírálásának feltételeit. Információink szerint körülbelül 400 szakember (és családja) maradt ki a támogatásból, amely nem csak igazságtalan, hanem a muzsikusok közötti súlyos viszály alapja is.

Továbbá kérjük Önt, hogy személyesen vizsgálja ki ügyünket, a pályázati kiírást, annak elbírálásának körülményeit, valamint a zsűri tagjainak rátermettségét, és fedhetetlenségét. Ezen levelünkkel több száz magyar cigányzenész érdekeit szeretnénk képviselni Szervező:Horváth Jenő Muzsikusok Érdekvédelmi Képviselője

Reason

Azért kérjük a petíció támogatását,hogy a cigány muzsikusoknak segítsünk, tisztességes muzsikáló Magyarország feltételei mellett tudjanak élni,és zenélni.

Thank you for your support, Horváth jenő from 1161
Question to the initiator

Translate this petition now

new language version

Why people sign

• Volgyi Janos 1085Budapest

on 25 Oct 2020

Hogy bekerüljek a nyertes pályázok közé 2020szeptember 19én kiváloan megfelelt minősítést kaptam a Hagyományok háza által kihirdetett Vizsgán

• Maczó György 4029Debrecen

on 24 Oct 2020

A cigány zene nemnhalhat ki Magyarországon,mivel sok család megélhetését biztosítja !Hungarikumként kötelessège minden Muzsikusnak fenn tartani ezt a műfajt!

• Eszter Hajdu Avenida balazs

A barataim miatt

• Gyöngyöstarján

on 22 Oct 2020

A zene mindenkié, és a olyan mint a szívdobbanás, elengedhetetlen a minőségi élethez.

• Budai iren Budapest

on 22 Oct 2020

H minden cigány muzsikus méltóképpen élhessen

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/hu/petition/online/a-tisztesseges-muzsikalo-magyarorszagert/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET