Regija: Zagreb

3. Pripremite podnošenje
  4. Dijalog s primateljem
  5. Odluka

Građani Velikog Polja traže od Grada Zagreba, odnosno Gradskog ureda za graditeljstvo da obustavi izdavanje građevinske dozvole privatnom investitoru za gradnju zgrade na prostoru centralnog parka i zelene površine, okruženog sa svih strana velikim stambenim kompleksom. Smatraju da bi se mnogima znatno narušila kvaliteta života i ugrozila sigurnost.

Obrazloženje

Građani Velikog Polja su zatečeni informacijom da se unutar stambenog kompleksa planski građenog prije 15-ak godina, u njegovom centralnom dijelu gdje je godinama bio dječji park, kojeg okružuju zgrade s više od 130 stanova, sada planira izgraditi još jedna zgrada. Privatni investitor je na korak dobivanja građevinske dozvole, iako sama čestica nema izravan pristup s javne površine, a nema ni dovoljno mjesta da, u slučaju požara, zgradama pristupe vatrogasci, što su svakako važni uvjeti za odobravanje gradnje. Time se izravno i svjesno ugrožava sigurnost svih onih koje ovdje žive. Uz to, potpuno je neprirodno i neprimjereno da na takvom mjestu nikne još jedna zgrada jer bi bila na svega nekoliko metara od postojećih, čime doslovno stanari ostaju bez tračka Sunca.

Arhitekt i projektant naselja i danas se na svojim stranicama tvrtke Idea Studio hvali kako će se „unutar kompleksa od 20 zgrada smjestiti centralni park s paviljonom za društvene sadržaje, kao mjesto socijalnog kontakta koji podiže javni standard“. Piše i da se ovakav način gradnje „ne nameće agresivno postojećem okolišu, te oslobađa prostor za javne sadržaje.“ Mnogi su upravo zbog toga i kupovali stanove, a isti arhitekt 2024. godine gazi svoj vlastiti uradak tako što za novog investitora projektira zgradu baš na području parka.

Jasno je da su građani prevareni i zato traže zaštitu institucija, posebno politički angažman gradonačelnika koji se zalaže za zelene politike: nemojte dopustiti da krupni kapital pobijedi javni interes!

Link na peticiju

Slika s QR kodom

Listić za odvajanje s QR kodom

Preuzimanje (PDF)

Još nema argumenata za.

Još nema argumenata protiv.

Pomoć jačanju građanske participacije. Želimo da vaše zabrinutosti budu saslušane dok ne postanete neovisni.

Podržite