Region: Croatia

41% achieved 2.000 for collection target
  1. Launched 23/07/2020
  2. Time remaining 3 weeks
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

"Lijepom našom", jedna od najdugovječnijih i najgledanijih emisija Hrvatske televizije, koja je više puta prošla cijelu Hrvatsku uzduž i poprijeko, prekida se nakon 24 godine emitiranja.

Koronakriza je, čini se, uspjela privremeno zaustaviti i taj glazbeno-scenski spektakl koji se smatrao neuništivim, baš kao što je zaustavila brojne festivale i koncerte.

Kako je HRT odlučio prekinuti "Lijepom našom" tako je i Branko Uvodić, 66-godišnji televizijski voditelj, spiker i urednik rodom iz Osijeka, saznao je da više nije njihov djelatnik. Uvodić, dugogodišnje zaštitno lice HRT-a, dobio je mail iz kadrovske službe HRT-a u kojem stoji kako mu 25. srpnja prestaje ugovor o radu.

Reason

Poštovani prijatelji !

Uz izraze divljenja kojima sam uvijek govorio o vama koji vodite folklorne skupine, bilo kao voditelji, kao predsjednici, tajnici ili kao plesači napominjao sam i kako je skrb države te lokalnih općina i gradova nedovoljan u ispunjavanju našeg posla a to je očuvanje tradicijske kulture Hrvata, baštine, običaja plesa i pjesama, sviranja ili samog govora naših starih. Mediji su sve rjeđe pratili naš rad, vrlo malo ili ništa ili kad baš moraju, a emisije su bile prepune govora o tome kako se ponosimo našom folklornom tradicijom. Jedna od rijetkih emisija, koliko i što god mislili o njoj bila je LIJEPOM NAŠOM, na Hrvatskoj televiziji koja je i dužna kao nacionalna televizija pratiti tradicijsku kulturu , danas je ukinuta !!! Voditelj emisije, moj prijatelj Branko Uvodić, putem maila poslan u mirovinu, a emisija više nije u programskoj shemi. Stoga vas molim, svi ispred svoga Kud-a, folklorne skupine, ansambla ili pjevačke skupine pošaljite dopis i javno neslaganje s odlukom uprave Hrvatske televizije, Ministrici kulture Republike Hrvatske i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, te zatražite daljnji rad u bilo kojem obliku on bio moguć emisije Lijepom našom i Branka Uvodića. Ovo neka bude naša zajednička akcija za spas folklora jer u ovako teškim vremenima nestat će i folklor i tradicija koju moramo ostaviti generacijama iza nas Podržite moju inicijativu za bolje sutra vašeg društva

Voditelj državne smotre folklora Danijel Šota

Thank you for your support, Danijel Šota from , Vinkovci
Question to the initiator

Translate this petition now

new language version

Why people sign

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/hr/petition/online/povratak-emisije-lijepom-nasom-na-hrt/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET