Vlada Republike Hrvatske za mjesec kolovoz 2017. povećala je zaposlenicima u državnim službama osnovicu plaću za 2%, dok je za zaposlenike u javnim službama osnovica plaće ostala utoliko manja. Zakon o osnovici plaće pruža mogućnost Vladi za izjednačavanje osnovice plaće u državnim i javnim službama. Potpisom tražimo da se osnovice plaće u državnim i javnim službama izjednače.

Obrazloženje

Obrazloženje: Povećanje plaća za kolovoz, temeljem rasta osnovice od 2%, očekuju zaposlenici u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi. Zakon o osnovici plaće pruža mogućnost Vladi za izjednačavanje osnovice plaće u državnim i javnim službama.
Osim što neće dopustiti dodatno zaostajanje plaća zaposlenicima u javnim službama (npr. učitelji i radnici u socijalnoj skrbi) s najnižim plaćama, Vlada će donošenjem odluke o rastu osnovice od 2% u javnim službama, poslati poruku o podjednakoj važnosti rada u svim javnim i državnim službama. Također Vlada će izjednačavanjem osnovice pokazati kako joj je neprihvatljiv revanšizam u rješavanju spora sa sindikatima. Ukoliko Vlada Republike Hrvatske ne donese traženu odluku, po prvi će puta doći do razjednačavanja osnovice plaće u državnim i javnim službama. Peticiju, sa zahtjevom za ujednačavanjem osnovice plaće u državnom i javnom sektoru mogu potpisati svi koji se ne slažu s razjednačavanjem osnovice plaće, a samim time i svakim podcjenjivanjem rada učitelja, liječnika, znanstvenika, medicinskih sestara te radnika u kulturi i socijalnoj skrbi.

Übersetzen Sie jetzt diese Petition

Neue Sprachversion
Za

niske plaće u javnim službama, a povećani troškovi hrane, režija i osnovnih potreba; dugotrajna pregovaranja Vlade i Sindikata što priojicira nesigurnost građana RH,i neujednačenost vrednovanja rada za poslove istog zvanja, Vlada RH navela je u javnim medijima da će povećanje uskraćene plaće koja nije ispoštivana prema Kolektivnim ugovorima isplatiti ove godine u tri navrata po 2 %, a potom je nepravedno uskratila javno izrečeno i navedeno povećanje od 2 % od 1.9.2017 samo djelatnicima u javnim službama

Protiv

Noch kein CONTRA Argument.