Culture

"Ivan Obrovac" - Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula

Odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije
509 Supporters
100% achieved 500 for collection target
  1. Launched 03/12/2020
  2. Time remaining 14 days
I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

Obzirom na iznimni doprinos, utjecaj i značaj Ivana Obrovca u formiranju i kreiranju suvremenog likovnog krajolika Istre, naša je želja i intencija preimenovati, odnosno nadopuniti sadašnji naziv škole - Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula u "Ivan Obrovac" - Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula*.*

Reason

Poštovane Prijateljice i Prijatelji;

Ovim Vas putem pozivamo da se priključite inicijativi kojoj je za cilj da se pulska Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna nazove imenom Ivana Obrovca njenog idejnog začetnika, utemeljitelja i suosnivača.

Ivana Obrovca nikom od nas nije potrebno posebno predstavljati, karizmatični Profa, kako smo ga zvali, svojom je iznimnom predanošću kroz desetljeća ustrajnog rada utjecao na mnogobrojne generacije učenika među koje spadaju i neki od nas. Svojim enciklopedijskim, gotovo nadnaravnim znanjem i svojom plemenitom pedagoškom osjetljivošću te iznimnom radnom etikom Ivan Obrovac svoj je život nesebično posvetio svojoj sredini i svom zavičajnom okruženju prosvjetiteljski unapređujući kako nas pojedince tako i šire društveno okružje.

Ivan Obrovac djelovao je kao profesor širokih dijapazona; kao stručni znalac, kao psiholog i tehnolog kao pedagog, kao osnivač i voditelj Kolonije i naposljetku ne manje važno kao kipar, grafičar i slikar. Svojom je upečatljivom i visoko rafiniranom artikulacijom, svojim osebujnim načinom i talentom obojao društvenu sredinu iz koje je ponikao i kojom se ponosio, djelujući iznad i usprkos svake prosječnosti i osrednjosti. I zaista danas je baš zahvaljujući profesoru Ivanu Obrovcu likovna scena Istre sve samo ne provincijska. U vrijeme koje je tako sklono zaboravu, koje je tako uprosječeno i sivo ime našeg Profe uzdiže se poput svjetionika, poput putokaza za vrijednost i isplativost umjetnosti, obrazovanja i kulture. I baš kako nas je Profa naučio, želimo se oteti zaboravu i anonimnosti te ovim simboličkim a ipak duboko značajnim činom želimo odati počast tom iznimnom čovjeku i njegovoj, gotovo mitskoj, prosvjetiteljskoj misiji.

Prihvaćate li gore navedeno molimo Vas da potpišete ovu peticiju na dolje predviđeno mjesto. Molimo Vas da ovaj dopis šaljete dalje na adrese pojedinaca ili institucija za koje vjerujete da bi nam se u ovoj inicijativi mogli pridružiti.

Potpisanu peticiju na uvid i ocjenu prihvatljivosti dostaviti ćemo osnivaču škole-Odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije kao i školskom odboru Škole primijenjenih umjetnosti Pula. Peticija će biti otvorena za potpisivanje slijedeća dva mjeseca do 2.veljače 2020. Osobnosti poput one Ivana Obrovca nisu baš česte, nisu svakodnevne i upravo s toga vjerujemo da će inicijativa biti prihvaćena, a ime našeg dragog profesora dostojno obilježeno. To naprosto zaslužujemo svi mi zajedno.

U nadi da ćemo naići na razumijevanje srdačno Vas pozdravljamo i zahvaljujemo.

Translate this petition now

new language version

Ne poznam ga, ali sam od onih koji su imali čast upoznati ga i učiti od njega čula samo lijepo i zato DA!

Why people sign

• on 06 Jan 2021

Professor Ivan Obrovac is the creator of the idea of the school and the most important pedagogue who opened the way to imaginary worlds for many artists in Istria and Pula. A lot of top artists came from his school. He should be commended for the right approach in education in which he sought out the potentials in his students and freed them in the search for their own expression.

• on 03 Jan 2021

Prof. Obrovac je zasluzan za osnivanje, opstanak Skole te edukaciju brojnih generacija umjetnika tj. njegovih bivsih ucenika. Kao kolegica koja je radila s profesorom, smatram i podrzavam da je prof.Obrovac zasluzio da Skola ponosno nosi njegovo ime!

• on 01 Jan 2021

Smatram da moj bivši kolega prof. Ivan Obrovac zaslužuje da jedna ustanova zvana Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli koje je utemeljitelj i suosnivači, zaslužuje da ista nosi ime po Njemu.

• on 27 Dec 2020

Profesor Obrovac mi je predavao u srednjoj školi

• on 24 Dec 2020

Bio mi je profesor

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/hr/petition/online/ivan-obrovac-skola-primijenjenih-umjetnosti-i-dizajna-pula/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET