Region: Bosna i Hercegovina
Image of the petition NE kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj i ograničavanju slobode izražavanja
Media

NE kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj i ograničavanju slobode izražavanja

Petition is directed to
Bh Novinari
280 supporters

Collection finished

280 supporters

Collection finished

 1. Launched January 2023
 2. Collection finished
 3. Prepare submission
 4. Dialog with recipient
 5. Decision

U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, je najavljena kriminalizacija klevete. Ova bi najava uskoro trebala biti realizirana kroz donošenje zakona po hitnoj proceduri u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

BH NOVINARI pozivaju novinare_ke, vlasnike_ce medija, medijske radnike_ce, bloggere, influensere, aktiviste_ice civilnog društva i sve druge slobodnomisleće građane i građanke Bosne i Hercegovine i svijeta da potpišu peticiju protiv kriminalizacije klevete i mogućeg uvođenja zatvorskih kazni za slobodno i kritičko mišljenje o odlukama i temama od značaja za javnost.

Reason

Zašto je važno potpisati peticiju protiv kriminalizacije klevete? Zato što će kriminalizacija klevete negativno uticati na medijske slobode u cijeloj Bosni i Hercegovini i otvoriti prostor za: 

 • uvođenje „ delikta mišljenja“  kojeg podržavaju samo nedemokratske države u svijetu i rigidni, autokratski politički sistemi;
 • izricanje višegodišnjih zatvorskih kaznzbog objave novinarskog teksta ili komentara na društvenim mrežama, izjave na javnom mjestu ili u bilo kojem drugom prostoru gdje boravi više od dva čovjeka; 
 • kriminalizaciju slobodnog, kritičkog mišljenja i informisanja u interesu javnosti;
 • kršenje međunarodnih standarda slobode izražavanja, koji prednost daju građanskim parnicama u oblasti nadoknade nematerijalne štete nastale objavom klevetničkih sadržaja u medijima ili javnom prostoru općenito; 
 •  davanje političarima i javnim zvaničnicima novih mogućnosti sudskog progona medija, aktivista_kinja, opozicionih političara_ki i svih drugih građana _ki; 
 •  dvostruko kažnjavanje medija i novinara_ki – kroz krivicu i parnice, sa ciljem gašenja nezavisnih medija koji se već suočavaju sa 300 aktivnih tužbi za klevetu i desetine SLAPP's tužbi , podignutih sa ciljem ućutkivanja slobodnih novinarskih glasova!

Potpiši peticiju! Pridruži se BH NOVINARIMA u borbi za slobodu medija i slobodu govora u Bosni i Hercegovini!

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off slip with QR code

download (PDF)

News

 • Dragi navijači,

  peticija je revidirana prema našim uvjetima korištenja. Privremena blokada je ukinuta i peticija se sada može nastaviti potpisivati.

  Zahvaljujemo vam na vašoj predanosti!

  Vaš openPetition tim

 • Promjene u peticiji

  on 23 Jan 2023

Mediji su glas naroda. Narod plaća političare. Političari su dužni da odgovaraju narodu. Novinari su psi čuvari demokracije.

No CONTRA argument yet.

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now