Versorgung

W sprawie rzekomego naruszenia przez Włochy prawodawstwa europejskiego w dziedzinie umów o kredyt konsumencki

Carmelo Potenza
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Składający petycję twierdzi, że Włochy naruszają prawodawstwo europejskie w sprawie umów o kredyt konsumencki, w szczególności dyrektywę 2008/48/WE. Przekonuje, że prawo włoskie wymaga od pośredników bankowych dokonywania dokładnej oceny zdolności kredytowej przed przyznaniem kredytu oraz że nie ma żadnej kary dla tych, którzy nie dopełniają tego obowiązku. Sytuacja ta oznacza, że osoby ubiegające się o kredyt hipoteczny lub pożyczkę nie mają niezbędnej ochrony i są narażone na nadmierne zadłużenie. Twierdzi, że sam poniósł straty finansowe w wysokości tysięcy euro. Napisał w tej sprawie do Banku Włoch i Europejskiego Banku Centralnego, ale nie otrzymał odpowiedzi. Składający petycję zwraca się zatem do Parlamentu Europejskiego o dopilnowanie, by Włochy zastosowały się do danego prawodawstwa europejskiego.

Thank you for your support, Carmelo Potenza