Region: Croatia

1. Launched 23/07/2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

"Lijepom našom", jedna od najdugovječnijih i najgledanijih emisija Hrvatske televizije, koja je više puta prošla cijelu Hrvatsku uzduž i poprijeko, prekida se nakon 24 godine emitiranja.

Koronakriza je, čini se, uspjela privremeno zaustaviti i taj glazbeno-scenski spektakl koji se smatrao neuništivim, baš kao što je zaustavila brojne festivale i koncerte.

Kako je HRT odlučio prekinuti "Lijepom našom" tako je i Branko Uvodić, 66-godišnji televizijski voditelj, spiker i urednik rodom iz Osijeka, saznao je da više nije njihov djelatnik. Uvodić, dugogodišnje zaštitno lice HRT-a, dobio je mail iz kadrovske službe HRT-a u kojem stoji kako mu 25. srpnja prestaje ugovor o radu.

Reason

Poštovani prijatelji !

Uz izraze divljenja kojima sam uvijek govorio o vama koji vodite folklorne skupine, bilo kao voditelji, kao predsjednici, tajnici ili kao plesači napominjao sam i kako je skrb države te lokalnih općina i gradova nedovoljan u ispunjavanju našeg posla a to je očuvanje tradicijske kulture Hrvata, baštine, običaja plesa i pjesama, sviranja ili samog govora naših starih. Mediji su sve rjeđe pratili naš rad, vrlo malo ili ništa ili kad baš moraju, a emisije su bile prepune govora o tome kako se ponosimo našom folklornom tradicijom. Jedna od rijetkih emisija, koliko i što god mislili o njoj bila je LIJEPOM NAŠOM, na Hrvatskoj televiziji koja je i dužna kao nacionalna televizija pratiti tradicijsku kulturu , danas je ukinuta !!! Voditelj emisije, moj prijatelj Branko Uvodić, putem maila poslan u mirovinu, a emisija više nije u programskoj shemi. Stoga vas molim, svi ispred svoga Kud-a, folklorne skupine, ansambla ili pjevačke skupine pošaljite dopis i javno neslaganje s odlukom uprave Hrvatske televizije, Ministrici kulture Republike Hrvatske i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, te zatražite daljnji rad u bilo kojem obliku on bio moguć emisije Lijepom našom i Branka Uvodića. Ovo neka bude naša zajednička akcija za spas folklora jer u ovako teškim vremenima nestat će i folklor i tradicija koju moramo ostaviti generacijama iza nas Podržite moju inicijativu za bolje sutra vašeg društva

Voditelj državne smotre folklora Danijel Šota