Region: Bosna i Hercegovina
Image of the petition NE kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj i ograničavanju slobode izražavanja
Media

Bh Novinari
280 supporters

Collection finished

280 supporters

Collection finished

1. Launched January 2023
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, je najavljena kriminalizacija klevete. Ova bi najava uskoro trebala biti realizirana kroz donošenje zakona po hitnoj proceduri u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

BH NOVINARI pozivaju novinare_ke, vlasnike_ce medija, medijske radnike_ce, bloggere, influensere, aktiviste_ice civilnog društva i sve druge slobodnomisleće građane i građanke Bosne i Hercegovine i svijeta da potpišu peticiju protiv kriminalizacije klevete i mogućeg uvođenja zatvorskih kazni za slobodno i kritičko mišljenje o odlukama i temama od značaja za javnost.

Reason

Zašto je važno potpisati peticiju protiv kriminalizacije klevete? Zato što će kriminalizacija klevete negativno uticati na medijske slobode u cijeloj Bosni i Hercegovini i otvoriti prostor za:

• uvođenje „ delikta mišljenja“  kojeg podržavaju samo nedemokratske države u svijetu i rigidni, autokratski politički sistemi;
  • izricanje višegodišnjih zatvorskih kaznzbog objave novinarskog teksta ili komentara na društvenim mrežama, izjave na javnom mjestu ili u bilo kojem drugom prostoru gdje boravi više od dva čovjeka;
  • kriminalizaciju slobodnog, kritičkog mišljenja i informisanja u interesu javnosti;
  • kršenje međunarodnih standarda slobode izražavanja, koji prednost daju građanskim parnicama u oblasti nadoknade nematerijalne štete nastale objavom klevetničkih sadržaja u medijima ili javnom prostoru općenito;
  •  davanje političarima i javnim zvaničnicima novih mogućnosti sudskog progona medija, aktivista_kinja, opozicionih političara_ki i svih drugih građana _ki;
  •  dvostruko kažnjavanje medija i novinara_ki – kroz krivicu i parnice, sa ciljem gašenja nezavisnih medija koji se već suočavaju sa 300 aktivnih tužbi za klevetu i desetine SLAPP's tužbi , podignutih sa ciljem ućutkivanja slobodnih novinarskih glasova!

Potpiši peticiju! Pridruži se BH NOVINARIMA u borbi za slobodu medija i slobodu govora u Bosni i Hercegovini!

Link to the petition

Image with QR code

Tear-off slip with QR code

download (PDF)

• Dragi navijači,

peticija je revidirana prema našim uvjetima korištenja. Privremena blokada je ukinuta i peticija se sada može nastaviti potpisivati.

Zahvaljujemo vam na vašoj predanosti!

Vaš openPetition tim

• Promjene u peticiji

on 23 Jan 2023

Mediji su glas naroda. Narod plaća političare. Političari su dužni da odgovaraju narodu. Novinari su psi čuvari demokracije.