Region: Bosna i Hercegovina
Image of the petition NE kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj i ograničavanju slobode izražavanja
Media

NE kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj i ograničavanju slobode izražavanja

Petition is directed to
Bh Novinari
280
28% achieved 1,000 for collection target
 1. Launched 21/01/2023
 2. Time remaining 4 weeks
 3. Submission
 4. Dialog with recipient
 5. Decision

I agree to the storage and processing of my personal data. The petitioner can see name and place and forward this information to the recipient. I can withdraw my consent at any time.

U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, je najavljena kriminalizacija klevete. Ova bi najava uskoro trebala biti realizirana kroz donošenje zakona po hitnoj proceduri u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

BH NOVINARI pozivaju novinare_ke, vlasnike_ce medija, medijske radnike_ce, bloggere, influensere, aktiviste_ice civilnog društva i sve druge slobodnomisleće građane i građanke Bosne i Hercegovine i svijeta da potpišu peticiju protiv kriminalizacije klevete i mogućeg uvođenja zatvorskih kazni za slobodno i kritičko mišljenje o odlukama i temama od značaja za javnost.

Reason

Zašto je važno potpisati peticiju protiv kriminalizacije klevete? Zato što će kriminalizacija klevete negativno uticati na medijske slobode u cijeloj Bosni i Hercegovini i otvoriti prostor za: 

 • uvođenje „ delikta mišljenja“  kojeg podržavaju samo nedemokratske države u svijetu i rigidni, autokratski politički sistemi;
 • izricanje višegodišnjih zatvorskih kaznzbog objave novinarskog teksta ili komentara na društvenim mrežama, izjave na javnom mjestu ili u bilo kojem drugom prostoru gdje boravi više od dva čovjeka; 
 • kriminalizaciju slobodnog, kritičkog mišljenja i informisanja u interesu javnosti;
 • kršenje međunarodnih standarda slobode izražavanja, koji prednost daju građanskim parnicama u oblasti nadoknade nematerijalne štete nastale objavom klevetničkih sadržaja u medijima ili javnom prostoru općenito; 
 •  davanje političarima i javnim zvaničnicima novih mogućnosti sudskog progona medija, aktivista_kinja, opozicionih političara_ki i svih drugih građana _ki; 
 •  dvostruko kažnjavanje medija i novinara_ki – kroz krivicu i parnice, sa ciljem gašenja nezavisnih medija koji se već suočavaju sa 300 aktivnih tužbi za klevetu i desetine SLAPP's tužbi , podignutih sa ciljem ućutkivanja slobodnih novinarskih glasova!

Potpiši peticiju! Pridruži se BH NOVINARIMA u borbi za slobodu medija i slobodu govora u Bosni i Hercegovini!

Translate this petition now

new language version

News

 • Dragi navijači,

  peticija je revidirana prema našim uvjetima korištenja. Privremena blokada je ukinuta i peticija se sada može nastaviti potpisivati.

  Zahvaljujemo vam na vašoj predanosti!

  Vaš openPetition tim

 • Promjene u peticiji

  on 23 Jan 2023

Mediji su glas naroda. Narod plaća političare. Političari su dužni da odgovaraju narodu. Novinari su psi čuvari demokracije.

No CONTRA argument yet.

Why people sign

on 04 Mar 2023

Wegens vrijheid van meningsuiting

on 04 Mar 2023

Zbog slobode medijskog izvještavanja

on 03 Mar 2023

Ne živimo u 18. stoljeću, nego u 21. Slažem se da su obraz i čast bitne stvari, ali za to smo kao pojedinci sami odgovorni i krivi za to. Nisu ljudi glupi i sasvim je jasno, zbog čega se uvodi tako nešto. Samo još jedan razlog, zašto će mladi još više željeti napustiti ovu državu. Pogotovo mladi iz RS-a, kojih se tiče ovaj novi zakon. Nama skoro ništa ova država ne pruža, a kamoli njima. Sada sistem pljuje njihov obraz i njihovu čast, a žele za to da kažnjavaju. Pa stvarno sramota...

Tools for the spreading of the petition.

You have your own website, a blog or an entire web portal? Become an advocate and multiplier for this petition. We have the banners, widgets and API (interface) to integrate on your pages.

Signing widget for your own website

API (interface)

/ba/petition/online/ne-kriminalizaciji-klevete-u-republici-srpskoj-i-ogranicavanju-slobode-izrazavanja/votes
Description
Number of signatures on openPetition and, if applicable, external pages.
HTTP method
GET
Return format
JSON

Help us to strengthen citizen participation. We want to support your petition to get the attention it deserves while remaining an independent platform.

Donate now